Penny Kolín, Tsjechië

Duurzame en fossielvrije energieoplossing ESyCool groen bij Penny in Kolín

De Penny-markt ligt in de stad Kolín in Tsjechië, ongeveer 70 km ten oosten van de prachtige hoofdstad Praag. De winkel is helemaal nieuw en net geopend begin maart 2022.

Bij Penny staat de klant altijd centraal: naast een breed assortiment en betaalbare prijzen willen ze voor de klant een omgeving creëren die zo efficiënt en duurzaam mogelijk is.

Koeltechniek als grootste energieverbruiker in een supermarkt

Voor Penny, net als voor veel andere food retailers, verbruikt koeltechnologie de meeste elektriciteit in een Food Retail winkel. Bij haar zoektocht naar een groene technologie met een lager energieverbruik en een kleinere CO2-voetafdruk begon het allemaal op EuroShop 2020 in Düsseldorf, waar Penny de beursstand van Viessmann bezocht en kennismaakte met de duurzame energieoplossing ESyCool green. 

Turnkey oplossing ESyCool green

ESyCool green sluit hier perfect aan op de wensen van Penny. Het systeem neemt de complete levering van de koeltechniek over, zoals koelmeubelen en koelcellen, evenals de fossielvrije verwarming en airconditioning van het gebouw. Het verbruikt minder energie, waardoor de winkel energiezuiniger werkt.

Het koudemiddel in de warmtepompmodules van het secundaire systeem is milieuvriendelijk en toekomstbestendig R290 (propaan). De afvalwarmte van het koelproces wordt gebruikt om ruimteverwarming voor het gebouw op te wekken. Als de afvalwarmte niet langer voldoende is, kan de warmtepompfunctie extra warmte onttrekken aan de omgevingslucht buiten de winkel. Hierdoor is er geen apart boilersysteem nodig op basis van fossiele brandstoffen zoals gas of olie.

Onderdeel van de koelapparatuur in deze nieuw gebouwde Penny markt zijn Tecto MD7 koeldeuren met glazen deuren voor vlees en zuivelproducten en koel- en vriescellen achterin de winkel voor de opslag van voedingsmiddelen en bakkerijproducten.

Viessmann - ESyCool green image
Viessmann reference - Penny Colin, Czech Republic

Bewaakte en bewezen energiebesparingen in vergelijking met eerdere systemen

Het energiemonitoringsysteem toont al in de eerste maanden het verwachte energievoordeel in vergelijking met vroegere traditionele technologieën. 

Ik kan Viessmann aanbevelen aan iedereen die iets nieuws wil creëren en echt vooruit wil in het gebruik van koeltechnologie. 

Václav Šíma  //  hoofd bouwafdeling Penny Tsjechië